Történelem

A hely születése: vadászkastély – a Budakeszi erdő elején

Nagy Béla cukrászmester épülete előtt vadászkastély állt a területen. Akkor még itt kezdődött a Budakeszi erdő.

Az épület mellett jelenleg található Szépilona kocsiszín helyén is már az erdő volt.

A Nagy Béla cukrászda

Nagy Béla cukrászmester valamikor 1913-ban építette – az előző tulajdonosok elmondása alapján az épület 103 éves volt (2015-ben). Erről a korszakról a nyitólapon is található képeslap tanúskodik. A képek önmagukért beszélnek.

Forrás: http://www.museum-digital.de/hu/portal/index.php?t=objekt&oges=16305

nagy_cukraszda_kepeslap_kep.jpeg

Villa

Jó érzés, hogy a képeslap jobb felső sarkában található képen az ablakokból ma is ki tudunk nézni. Ez az épület volt régen a “Villa”.

Pavilon

A képen látható Pavilonból már csak egy darab (rész) található – ez választja el az éttermet az ingatlanon található parkolótól.

Autógarage

A garázs helyén már a Remiz étterem üzemel. De a képen látható parkoló továbbra is parkoló.

Parkrészlet

A Park helyén ma a Szépilona Kocsiszín található – itt szenderegnek a villamosok: az 56-os és a 18-as villamosok egyaránt.

 

A Nagy Béla cukrászdáról és ebből az időből fellelt további képek

Gondolkodtunk rajta, hogy ezt itt megjelenítsük-e, de ennek is történelmi / történeti jelentősége van: a Nagy Béla cukrászdáról született képeslap hátulja – íme:

nagy_cukraszda_kepeslap_kep_hatulja.jpeg

Megjegyzés: a képeslap hátulján Budakeszi út 21. látható – ez nem tévedés: ugyanez az ingatlan már szerepelt Budakeszi út 21., Budakeszi út 7. és Budakeszi út 5. címen is.

A bélyegző helyén látható “2 fillér” kérdéses, hogy pengőre vagy forintra (esetleg koronára) utal, de ha valóban 103 éves az épület, akkor vélhetőleg pengő-fillérről van szó. (Kérjük, aki tudja, erősítse vagy cáfolja meg!)

 

Egy hasonló képeslap ebből az időből:

1914-es_kepeslap_hatulja_2_fillerrel_bej_balazsfalva_kepeslap.JPG

“Keltezés sincs rajta, a postai bélyegzőből viszont megállapíthatjuk, hogy Hajdúsámsonban adták fel 1914. okt.(?) 31-én.

Egy Szentkoronát ábrázoló zöld színű, 5 filléres bélyeg van rajta, amelyre azonban pirossal ezt írták: „Hadi segély. Özvegyeknek és árváknak 2 fillér”

A levélből kiderül, hogy a fényképet a levél feladása előtt öt hónappal készítették, tehát 1913. végén, vagy 1914. elején.”

Forrás: http://www.webvidek.ro/?bejegyzes=32